Vierailu kiinalaisella silkkikasvitehtaalla

Minulta kysytään joskus, millaiset työolosuhteet Kiinassa on. Kiina on menestynyt hyvin matematiikan Pisa -tutkimuksissa, siellä aloitetaan koulu hyvin nuorena. En ole koskaan törmännyt tietoon, että Kiinassa olisi käytetty lapsityövoimaa, enkä itse nähnyt niinä lukuisina kertoina kun siellä olen käynyt.

Kun pyysin käyttämältäni tehtaalta sertifikaattia todistamaan, että asiat ovat kunnossa, minulle kerrottiin, että sellainen maksaa 30 000 US$, joka on pienelle kiinalaiselle perheyritykselle tajuttoman suuri summa. Iso määrä rahaa se olisi joka ainoalle suomalaiselle vihersisustusalan yrityksellekin. Ymmärrän hyvin, että meidän pienissä piireissämme, jossa 1000 euron vihersisustushankinta on iso satsaus viihtyvyyteen, ei olla valmiita maksamaan lisää siitä että anopinkielitehtaat, palmutehtaat, joulukukkatehtaat, ruusutehtaat ym. ym. korottaisivat hintojaan saadakseen sertifikaatin minulle.

Työpiste, jossa valmistetaan oliivipuun oksia
Työpiste, jossa valmistetaan oliivipuun oksia

Olen vieraillut silkkikasveja valmistavissa tehtaissa useita kertoja. Uteliaisuus oli aluksi molemmin puolista, mutta nyt tehtaissa ollaan jo totuttu näkemään eurooppalaisia. Minä vilkuilen pienikasvuisia työntekijöitä ja arvailen heidän ikäänsä, he vilkuilevat isokokoista kalpeaa naista ja ihmettelevät miksi minä hikoilen ja mitenkähän vanha olen. Olemme usein ihmetelleet kiinalaisten myyntiedustajien kanssa sitä, että emme kykene arvioimaan toistemme ikää.

Silkkikasveja valmistetaan lähellä Hong Kongia. Siellä on keväällä aika lämmin, joten osa työtiloista on varsin avoimia. Tehtaissa on yleensä iso sisäpiha, jossa kontit lastataan. Työvoima muuttaa työn perässä ja työvoimasta on kova kilpailu, siksi nykyään työnantaja tarjoaa usein myös asunnon. Kiinalaista ruokaa valmistetaan keittiössä, joka on sikäläisen kulttuurin mukainen. Kaikkialla on silmiinpistävän siistiä, ja huomaa helposti, että kyse ei ole vieraskoreudesta. Siisteys ulottuu oman tontin rajojen sisäpuolelle, ja rakennettuun infrastruktuuriin, mutta valitettavasti ei kyläteiden varsille.

Alla kuvia vierailuiltani.

Tässä kiinnitetään kasvien osia
Tässä kiinnitetään kasvien osia, etualalla muotoillaan ruusunlehtiä.
Silkkikasvitehtaan muottivarasto
Silkkikasvitehtaan muottivarasto. Muotit ovat kalliita ja niiden vaihtamiseen menee aikaa. Siksi minimitilausmäärät ovat isoja.
Silkkikasvitehdas, työn alla puiden runkoja
Silkkikasvitehdas, puiden runkoja kuivumassa.
Silkkikasvitehdas, työn alla puiden runkoja
Silkkikasvitehdas, työn alla puiden runkoja
Tämä alue ei kuulu kenelläkään, ainakin roskista päätellen
Tämä alue ei kuulu kenelläkään, ainakin roskista päätellen. Matkalla toiseen halliin.
Tehdashalli, edustalla jonkinlaita kasviseinää
Tehdashalli, edustalla jonkinlaista kasviseinää
Matkalla toiseen tehdashalliin
Matkalla toiseen tehdashalliin. Jälleen kulmaus, joka ei kuulu kenellekään.
Joku pitää kasvimaata kadunvarrella
Joku pitää kasvimaata kadun varrella.
Tehtaan asunnot
Tehtaan asunnot.
Tehtaan keittiö
Tehtaan keittiö on siisti.
Tehtaan keittiö
Tehtaan keittiö ja kokki työssään.
Kokin kulkuväline
Kokin kulkuväline, tällä noudetaan ruoka-aineet.
Valmiita kukkasia
Valmiita kukkasia odottamassa pakkaamista.
Materiaalivarasto
Materiaalivarasto voittaa siisteydessään monet suomalaiset varastot.