Silkkiset kesäkukat – edulliset ja helppohoitoiset

Silkkikukat kesäkukkina

Silkkikukat ovat suosittuja kesäkukkia paikoissa joissa aitoja kasveja on hankala hoitaa.

Silkkikukat tuovat samaa väriä ja loistoa kesäiselle terassille kuin aidotkin kukkaset, mutta ne ovat huomattavasti helppohoitoisempia. Kerran kunnolla istutettu ja sopivaan ruukkuun aseteltu silkkikukka kukoistaa koko kevään hallasta huolimatta ja kesänkin, vaikka unohtaisit kastella niitä. Silkkikasvit soveltuvat reissaajalle, kesämökkiin ja tyhjäksi jäävään kotiin. Aidon näköiset kukat kertovat ohikulkijalle, että koti on asuttu, eikä sinne ole ulkopuolisella asiaa.

Eläviä kukkia pitää hoitaa. Pelkkä kastelu ei riitä, niitä pitää lannoittaa ja vanhoja kukkia nyppiä, jotta uusia kasvaisi tilalle. Ruskeat lehdet on poistettava. Jos alkukesästä tulee kova helle, ja kasvin juuristo ei vielä ole kehittynyt, se ei saa tarpeeksi vettä vaikka sitä miten kasteltaisiin. Usein kesäkuun alussa esiintyy vielä hallaa, joka voi viedä kukat. Jos kesä on sateinen, pelargoni ei jaksa kukkia, varjoisan paikan kasvit taasen nääntyvät paahteessa.

Silkkinen pelargonia
Silkkisiä pelargonioita parvekelaatikossa.

Muutama vinkki

Pelargoni on perinteinen ikkunalla kukkiva kasvi. Silkkisten pelargonioiden värit ovat samoja sävyjä, joita käytetään aidoissakin kesäkukkaistutuksissa. Isossa ruukussa voi olla korkeampi keskuskasvi, jonka korkeus on 40 cm, tai köynnöstävää murattia. Kaikki aivan kuten elävilläkin kasveilla.

Kesäkukkaistutuksiin täytekasviksi soveltuu myös harmaan jäkälän kaltainen krysanteemi, Mum Bush.

Agave punainen ja Mum bush
Agave punainen ja Mum bush

Silkkikukkien asentaminen

Silkkikukat voidaan istuttaa tukemalla ne styroxiin, tuikkaamalla kasvi vanhan ruukun multaan tai tukemalla kasvit ruukkuun kivillä. Polyuretaania voidaan käyttää kasvien kiinnittämiseen, mutta sen kanssa pitää olla tarkka, ettei ruukku, kasvit ja muu ympärys tuhriinnu. Ruukun pinnalle voi asentaa kiviä.