Silkkikasvit terraarioon

Kasveja joita voi käyttää terraariossa, löytyy aivan tavallisista silkkikasveista. Oikein valitut  kasvit tuovat matelijalle suojaa ja ympäristölleen viihtyvyyttä. On kuitenkin tärkeää, että kasvit eivät vahingoita asukasta, eivätkä rajoita sen liikkumista.

Terraarion silkkikasvit

Terraarioon on suunniteltava kasveja eläimen ehdolla. Sen kykyä liikkua kasvin oksilla ei saa rajoittaa liikaa, ja sen tulee saada suojaa kasveista. Kasvien tulee olla kiipeilynkestäviä, eläimen kynnet tai matelijan paino ei saisi rikkoa kasveja, eikä kasvi saisi naarmuttaa eläimen ihoa eikä estää sen liikkumista. Toisaalta mikään kasvi ei kestä kovaa kulutusta, joka aiheutuu siitä että eläin päivästä toiseen kuluttaa aikaansa samassa tilassa. Koska terraario on osa kodin sisustusta, siitä halutaan yleensä tehdä mukavan ja viihtyisän näköinen, mutta siinäkin edetään lemmikin ehdoilla.

Keinotekoiset viherkasvit ovat steriilejä ja myrkyttömiä. Elävät kasvit houkuttelevat esimerkiksi kärpäsiä, jotka saattavat levittää tauteja ja bakteereja. Nykyaikaiset silkkikasvit ovat helppoja pestä vedellä. Ne tulisi suunnitella paikoilleen siten, että kasvi on helposti irrotettavissa puhdistamista varten tai vaihdettavissa uuteen. Mikäli kasvin lehtiä irtoaa, irtolehdet pitää kerätä pois. Silkkikasvejamme on parinkymmenen vuoden ajan ollut käytössä Tropicariossa Helsingissä. Jututin eläintenhoitaja Jarmo Lankia Tropicarion matelijoiden kasvimieltymyksistä.

Useat matelijat ovat petoja, eikä niillä ole mitään tarvetta syödä silkkikasveja. Eläinten syömä muovihan puhuttaa luontotutkijoita tällä hetkellä, sillä se rikastuu ravintoketjussa ja aiheuttaa mikromuovina suuria ongelmia muun muassa merien eläimistölle. Lanki ohjeistaa pitämään terraario puhtaina irtolehdistä, sillä ne saattavat joutua vahingossa ruuan mukana eläimen mahalaukkuun. Iguaanit saattavat hänen mukaansa kokeilla kasvien syöntiä. Käärmeillä on hyvä näkökyky, mutta ei se koe mitään mielenkiintoa terraarion kasveja kohtaan, sille ne ovat vain osa ihmisjuttuja.

Tropicarion uusin käärme: Popenpalmukyy (2.9.2016)
Tropicarion uusin käärme: Popenpalmukyy (2.9.2016)

 

Silkkikasveja tulee myös huoltaa. Vesipesua kannattaa kokeilla. Tarkemmat silkkikasvien hoito-ohjeet löytyvät täältä.