Silkkikasvit on helppo puhdistaa

Silkkikasvit siistiksi

Silkkikasvien puhdistaminen on yllättävän helppoa. Jos silkkikasvia pöyhitään magneettipölyhuiskulla säännöllisesti, pöly ei pääse tarttumaan kasviin. Mikäli kasvi on päässyt pölyttymään, kannattaa se huuhdella suihkussa. Pesuaineita ei suositella. Jos tekokasvi on niin heikkolaatuinen, että sen liimaukset aukeavat kasvia puhdistettaessa, osta uusi kasvi.

Suomalainen perisynti on tehdä iso remontti toimistoon ja jättää sinne aikansa kukoistaneet elävät tai silkkikasvit, jotka pilaavat muuten tarkion suunnitellun brändin. Silkkikasveja kannattaa huoltaa ja puhdistaa, mutta missään nimessä ne eivät periydy isältä pojalle.

Silkkikasvit valmistetaan polyesteristä, joka on kudottu kankaan tavoin, ja jossa on monta värjäyskerrosta. Lehdet ja oksat on liimattu paikoilleen. Kasvia voi säännöllisesti pöyhiä magneettipölyhuiskulla tai pyyhiä kosteallamikrokuituliinalla. Pesuaineita ei kannata käyttää, sillä niiden jättämä nihkeä pinta kerää likaa ja pölyä. Silkkikasvien puhdistamisen pitäisi sisällyttää toimiston siivoukseen.

Etenkin ravintoloissa kasvien lehtipinnoille kertyy joskus rasvainen pinta, nykyään enää harvemmin, koska ruuanvalmistuskäryt poistetaan tehokkaalla ilmanvaihdolla. Kovin pinttynyttä likaa voi koettaa poistaa pesemällä kasvit suihkussa. Joitakin kasveja on pesty jopa painepesurilla, mutta silloin kasvi on niin likainen, että kokeilun vaihtoehto on poisheittäminen. Jos kasvi ei kestä pesurikäsittelyä, se olisi joka tapauksessa heitetty pois. Ei kannata säästää rumia ja likaisia silkkikasveja, vaan suosiolla vaihtaa ne uusiin.

Suositut keinotekoiset mehikasvit on usein tehty vaahtomuovista, yhdenlaisesta polyuretaanista, joka antaa kasvista samanlaisen pehmeän näppituntuman kuin vettä itseensä kerännyt nihkeäpintainen paksulehtinen mehikasvi tai agave. Näitä kasveja ei kannata puhdistaa kovin ottein, sillä niiden pinnassa saattaa olla keinotekoista nukkaa, tai kasvin pintaa jäljittelevä värikerros on muuten käsitelty siten, että se saattaa irrota.

Muu kunnostus

Silkkikasvien oksia ja lehtiä kannattaa varovaisesti asetella uudestaan. Ohikulkijat pyyhkäisevät tai kokeilevat oksia ja ne menevät väärään asentoon. Kasville paras sijaintipaikka on tila, missä se saa olla rauhassa. Kapeisiin paikkoihin löytyy kapeita silkkikasveja, ja väljiin tiloihin suuria silkkejä. Jos silkkikasvit pitää siirtää, kannattaa ottaa istutuksen ruukusta kiinni. Nykyään ruukun pinta kiinnitetään usein liimalla, ja se voidaan imuroida tai pyyhkiä muun siivouksen yhteydessä.

Salon sairaalan pitkään palvelleet silkkikasvit
Salon sairaalan pitkään palvelleet silkkikasvit

Kuvan silkkikasvit Salon sairaalassa ovat malliesimerkki hyvin hoidetuista silkkikasveista. Ne ovat kuin uudet.