Silkkikasvien historiaa

Silkkikasvien historiaa

Silkkikasvien valmistaminen on vanha kiinalainen perinne.  Silkkisiä tekokukkia on tehty aidosta silkistä keisarillisten palatsien ylhäisten naisten hiuskoristeiksi jo 1500 vuotta sitten.  Sieltä hiuskoristeet levisivät rikkaiden naisten käyttöön kauppareittejä myöten myös Japaniin ja Koreaan, myöhemmin Eurooppaan.  Euroopassa silkkikasvien käyttö kaupallistui.

1900 -luvulla silkkikukkia ryhdyttiin käyttämään kukka-asetelmissa.  Kukkia valmistettiin muistakin materiaaleista, mm. satiinista, musliinista, krepistä ja harsokankaasta.  Niitä tarvittiin täydentämään kukkavalikoimia sesonkien ulkopuolella.

Alun perin valmistustekniikka on ollut vaativaa käsityötä.  Itämaisessa vanhassa Feng Shui -perinteessä aidon näköisillä silkkikasveilla korvattiin elävät viherkasvit, koska ne katsottiin paremmaksi Feng Shuin kannalta kuin huonosti hoidetut tai kärsineet viherkasvit. Nettikaupastamme löytyy myös muutamia Feng Shui -silkkikasveja.

Silkkikasvit valmistetaan nykyään mm. polyesteristä, kankaista ja erilaisista vaahtomuoveista.  Designerit hajoittavat elävät kasvit pieniksi palasiksi ja niitä mallina käyttäen suunnitellaan muotit.  Kuumilla prässeillä painetaan yksityiskohtaiset osat kaikkine kuvioine ja kaarineen.  Valmistus on edelleen erittäin käsityövaltaista.  Puiden rungot ovat useimmiten aitoa puuta.  Silkkikasveille onkin tyypillistä yksilöllisyys -puiden oksat kiinnitetään yksi kerrallaan, ja jokaisesta kasvista tulee erilainen.  Toisaalta silkkiset leikkokukat ovat juuri niin identtisiä kuin kaupallisesti viljellyt elävät leikkokukatkin.  Tämä on laillista kopiointia!

Muovi raaka-aineena on arkipäiväistänyt silkkikasvit,  ja nykyään keinotekoisia kasveja on kauempaa täysin mahdoton erottaa elävistä kasveista.  Edellytyksenä tietenkin on,  että silkkikasvin mallina on ollut aito terve ja hyvinvoiva viherkasvi tai kukka ja että valmistuksessa on käytetty riittävän laadukkaita raaka-aineita.  Korkealaatuisen silkkikasvin tunnistaa juuri siitä,  että se on aidon rehevän ja hyvinvoivan viherkasvin kaltainen.

Kiinalainen ryhmä
Kiinalainen ryhmä