Silkkikasvien asennusohjeet

Silkkikasvien asennus kannattaa tehdä huolella, jotta kasvi-istutuksesta saadaan mahdollisimman aidon näköinen. Pikaohjeet saat alla olevasta kuvasarjasta.

Valitse ruukku

Ota esille kasvit ja ruukut suunnitelmasi mukaisesti. Sisustusruukun on oltava riittävän iso, jotta istutus pysyy pystyssä, ja jotta kasvi on hyvän näköinen. Istutusruukku ei ole tarkoitettu sisustusruukuksi. Suunnittele työvaiheesi muistaen, että valmista istutusta pitää voida kuljettaa ovista. Nettikaupassamme on kasville sopivia ohjeellisia ruukkukokoja, mitat ovat ulkomittoja. Jos ruukun reunat ovat kovin paksut, sisämitta kannattaa tarkistaa erikseen (sekä istutussyvyys että halkaisija). Huomaa, että neliöruukku 40×40 cm on suurempi kuin pyöreä 40 cm ruukku, ja se myös näyttää suuremmalta. Käytä ja kokeile rohkeasti myös isompia ruukkuja!

Valmistele kasvi

Asenna kasvi oikeaan korkeuteen kokonaiskorkeuden perusteella tai niin että se näyttää hyvältä ruukussa. Käytä korotukseen 25 mm tai 50 mm Styrox-levyä. Suurille ja painaville kasveille (korkeus yli 250 cm tai painopiste lähellä ruukun reunaa)  ruukun pohjalle voi laittaa korotukseen ja pohjan vahvistamiseen tai painoksi betonia. Silkkikasvien asennus on usein kasvien paloittelua ja kokoamista, esim. isoilla kasveilla turvallisuusnäkökohtien huomioimista. Pitääkö puu varmistaa kattorakenteisiin? Pysyykö kasviseinä seinässä, millaiset kiinnitykset siihen tarvitaan?

Poista tarrat ruukuista, mutta jätä suojamuovi. Kasvi asetetaan suoraan ja keskelle sisustusruukkua. Silkkikasvillakin on parempi puolensa, kääntele kasvia sopivaan asentoon. Käytä apuna styroxia tai teippiä.

Silkkikasvien asennus käyttäen polyuretaania

Kasvi kiinnitetään polyuretaanilla kerroksittain, 2 – 3 kerrosta ruukkuun. Uretaani turpoaa ja ruukku saattaa tulla ylitäyteen, mikäli  sitä laitetaan kerralla liikaa. Polyuretaania ei saa roiskia ruukun tai kasvin lehtien pinnalle, sillä sitä ei saa pois. Ohuen ruukun pohja voi pyöristyä, jos polyuretaania pursotetaan pohjalle liian paljon kerralla. Ole siis varovainen. Jos kuitenkin polyuretaania joutuu väärään paikkaan, anna sen kuivua ja koeta poistaa sitten.

Ruukun pinta

Silkkikasvien asennus kestää materiaalien kuivumisen vuoksi muutaman päivän. Ruukun pinnalle tehdään yleensä kaunis kivi- tai kuorikepinta. Siivouksen ja siirtelyn helpottamiseksi, tai turvallisuussyistä kannattaa pintakivet kiinnittää. Sekoita ämpärissä tai saavissa pintamateriaaliin puuliimaa, jota hieman laimennetaan vedellä. Laita pintamateriaali nyt uretaanin pinnalle, tasoita pinta. Liimapinnan kuivumiseen menee vähintään 2 vuorokautta aikaa, tarkista pinta ennen kasvin käsittelyä.

Lehtien avaaminen

Lopuksi silkkikasvin oksat “avataan” eli taivutellaan varovaisesti luonnolliseen asentoon. Ota oksasta kiinni toisella kädellä kun taivuttelet sitä. Joskus kannattaa varmistaa oksien kiinnityksiä, vaikka yleensä liimaukset ovat kunnossa.

Silkkikasvit tekeytyvät oikeaan muotoonsa lämpimässä tilassa. Kasvi on kuljetuksen aikana ollut paketissa, jolloin lehdet ja oksat ovat olleet supussa. Niitä kannattaa lämmittää hiustenkuivaajalla, jos näyttää siltä, että lehdet eivät heti asetu luonnollisen näköisesti.

Vie silkkikasvi lopulliselle paikalleen ja siivoa jälkesi. Varo palosprinklereitä. Kanna silkkipuuta aina ruukusta!

Lue silkkikasvien hoito-ohjeet täältä!

Vastaa