Silkkinen oliivipuu, vinkkejä rakentamiseen

Oliivipuut eivät kasva Suomen olosuhteissa, ja sen vuoksi sisustuksessa suunniteltu oliivipuu kannattaakin tehdä silkkisistä oliivipuun oksista. Oliivipuu kyhmyräisine runkoineen ja hopeanharmaine lehtineen on monen ravintoloitsijan unelmakasvi. Puu pitää koota paikan päällä asiakkaan tiloissa. Se on viimeisiä vaiheita ennen tilojen käyttönottoa, sillä kasvia ei ole helppo puhdistaa remonttipölystä.

Silkkiset oliivipuut ovat varmempia kuin elävät oliivipuut

Oliivipuut ovat haluttuja sisustuskasveja, jotka soveltuvat ympäristöön jossa korostetaan valoisaa ja aurinkoista ilmettä, ravintolan eteläeurooppalaista keittiötä, kirkollisia teemoja tai Välimeren alueen tyylistä sisustusta. Se sopii sisustukseen jossa halutaan käyttää harmahtavia sävyjä tai ilmavia kasveja. Yksilöinä oliivipuut ovat usein satoja vuosia vanhoja. Niitä leikataan ahkerasti, mikä näkyy upeiden runkojen pahkuraisessa muodossa.

Elävät oliivipuut eivät Suomessa menesty, sillä ne vaativat kesällä runsaasti valoa ja lämpöä ja talvella viileän kauden. Oliivipuita on tuon tuostakin suunniteltu vihersisustuskohteisiin, mutta oliiviin iskevät usein tuholaiset, kilpikirvat, villakilpikirvat, punkit ym, ei suinkaan huonon hoidon vuoksi, vaan kasvuolosuhteiden puutteiden vuoksi. Huoneilma on talvella kuiva ja lämmin sen lisäksi, että valoa ei ole tarpeeksi. Kesälläkään sisätiloissa harvoin on tarpeeksi valoa oliivipuulle, eikä se ole sisäkasvi. Siksi onkin aiheellista suunnitella tiloihin jo heti alussa silkkiset oliivipuut.

Silkkinen oliivipuu vihersisustajalta

Vanhan oliivipuun runko on kerrassaan ihastuttavan muhkurainen – se saattaa olla kantanut oksiaan jo satoja jollei tuhansia vuosia. Vastaavanlaista runkoa on hankala saada aidosta luonnonpuusta. Kuitenkin se on niin merkittävä osa puun muodosta, että näkisin mielelläni että joku tekisi harmaasta massasta rungon, ja siihen vihersisustaja lisäisi oksat. Yksi tällainen puu tunnelmallisessa ravintolassa riittää tuomaan saman vaikutelman kuin kymmenen perinteistä limoviikunaa tai sitruspuuta, jotka nekin kasvavat välimerellisessä maisemassa. Nuoremmissa oliivipuissa on kapeammat rungot, ja niitä saa jäljiteltyä kotimaisista tuomen tai omenapuun rungoista. Ammattilainen osaa valita silkkiseen oliivipuuhun rungon, joka on tuholaisvapaa, ja joka soveltuu sisustuskäyttöön.

Puun rakentamiseen tarvittavia työkaluja
Puun rakentamiseen tarvittavia työkaluja

Puu voidaan muotoilla siten, että oksat ja lehdet eivät häiritse liikkumista, vaan ne ovat sateenvarjomaisesti kahta metriä korkeammalla. Yksittäiset oksat ovat melko pitkät, ja niitä voidaan leikata samalla tavalla kuin elävien puidenkin oksia, mutta ei oksasaksilla vaan sivuleikkureilla. Puunrakennusoksia löydät silkkikasvit.com nettikaupan oliivinoksista. Runkoon porataan reiät oksia varten, ja oksat taivutellaan haluttuun asentoon. Isolla ruukulla tai kalustukseen integroidulla istutusalustalla saadaan ankkuroitua puu  paikoilleen.  Itse rakennetusta puusta on helpompi tehdä asiakkaan toiveiden mukainen, kuin Kiinasta tilatusta.

Oliivipuuvanhus
Oliivipuuvanhus, aito elävä puu, jonka runko voisi olla mallina tekopuille.