Silkkinen kirsikkapuu on valmistettu suomalaisen puun runkoon.

Kirsikkapuu on ravintolasisustajan toivekasvi. Se on ilmava, jolloin kasvin taakse ei voi piiloutua. Väri on erikoinen, mutta aito ja uskottava. Silkkiset kirsikankukat ovat erittäin aidon näköisiä jo siitäkin syystä, että kasvilla on Aasiassa niin suuri symboliarvo.

Kirsikkapuun rakentaminen

Kukkiva kirsikkapuu on monen sisustajan unelma. Sitä on hankala istuttaa ruukkuun, ja pihallakin se kukkii vain pienen hetken. Kirsikkapuu kannattaakin rakentaa itse. Vihersisustajat käyttävät silkkisiä kirsikanoksiamme kirsikkapuun rakentamisessa. Rungoksi soveltuvat mainiosti tuomi tai raita. Monet kotimaiset puunrungot sisältävät tuholaisia, ja kuori saattaa irrota puuta kuivatessa, mutta sekä tuomi että raita ovat sopivia sekä malliltaan että laadultaan. Rungot kannattaa hankkia etukäteen ja kuivata kunnolla.

Kirsikanoksaa voi leikata kuten eläviäkin oksia leikataan, mutta oksasaksien sijaan tulee käyttää sivuleikkureita. Sivuillamme näet kirsikan oksan, jota lähdetään kiinnittämään. Liimapistoolilla liimataan oksat runkoon, johon on poralla tehty reikiä. Jos sinulla on kuumaliimapistooli, varo kuumaa liimaa, älä koske sitä! Kylmäliimapistoolit ovat turvallisempia työvälineitä. Oksien kiinnitys on kirsikkapuun vaativin valmistusvaihe. Ammattivihersisustajat ovat tottuneet muotoilemaan puista saman mallisia kuin elävät puut.

Alla on kuva aidosta kirsikkapuusta, huomaa että oksat kasvavat jyrkästi ylöspäin. Artikkelikuvassa on aitoja vaaleita kirsikanoksia ja hieman tummemmat kukat kuuluvat silkkiselle kirsikalle.

Aito kirsikkapuu
Aito kirsikkapuu on muodoltaan sulava. Oksat kasvavat ylöspäin.

Kirsikkapuun asentaminen

Kirsikkapuu tulee kiinnittää tukevasti ruukkuun tai suoraan lattiaan. Kannattaa suunnitella puu siten, että asiakkaat eivät nappaa alaoksista kiinni, ja että puun alta pääsee kulkemaan. Kirsikan puun muoto onkin sopivasti ylöspäin suuntautuva.

Ruukun tulee olla riittävän iso, jotta kasvi pysyy pystyssä. Usein etenkin ravintolatiloissa paras vaihtoehto on paikalle rakennettu kaluste, jonka osaksi puu integroituu. Tällöin puu voidaan laittaa kasvamaan hieman korkeammalta, sillä luonnonrunkojen oksat lähtevät kasvamaan melko alhaalta ja oksan tuore sahausjälki olisi aika ruma rungossa.

Silkkikasveja pitää myös hoitaa. Kasveja puhdistetaan usein esim. pyyhkimällä kostealla rätillä. Etenkin ravintoloissa saattaa kasvien lehtien pinnoille kertyä rasvaa, johon pöly tarttuu hanakasti kiinni. Laadukkaimpia silkkikasveja voi suihkuttaa. Ravintoloiden sisustus uusitaan aika usein, ja saattaa olla aiheellista vaihtaa myös silkkikasvit riittävän usein. Jos on rakentanut tiloihin silkkisen kirsikkapuun, jossa on hennot kukkaset ja oksat, painepesuri tuskin tekee kasville hyvää.

Kirsikka, kukkiva luonnonrunkoon valmistettu puu

Kirsikka, kukkiva luonnonrunkoon valmistettu puu
Silkkinen kirsikkapuun oksia kiinnitetään.

Kirsikka, kukkiva luonnonrunkoon valmistettu puu

Kirsikka, kukkiva luonnonrunkoon valmistettu puu

silkkinen kirsikkapuu
Silkkinen kirsikkapuu lopullisessa sijoituspaikassaan